Polttoainelisä

Shipitin lähetyshinnoissa huomioitu polttoainelisät 

Shipit helpottaa asiakkaidemme arkea myös niin polttoaine- kuin muidenkin lisämaksujen osalta, sillä esitämme hinnat aina sisältäen polttoainelisän sekä muut erikoiset kulut. Lähetyslaskuristamme saatkin ajantasaiset hinnat ilman piilokuluja lähettäessäsi paketteja maailmanlaajuisesti. 

Täältä löydät eri kuljetusyhtiöiden ajantasaiset polttoainelisät, huomioitavaa on myös, että Shipitin lähetyslaskuri laskee polttoainelisän jo lähetyksen hintoihin sekä esitämme hinnat, jotka jo sisältävät polttoainelisän asiakkaillemme lähetettävissä esimerkkihinnastoissa: 


 
Mikä on polttoainelisä 

Kuljetusyhtiöt käyttävät hinnoittelussaan usein pohjahintaa kuljetuksille, jolla määritetään kuljetuksen hinta ilman polttoainelisää. 
Polttoainelisä määrittelee lisähinnan kuljetuksille, ns. kuljetuksen hinnan muuttuva osio. Polttoainelisä on käytössä, jotta kuljetusyhtiöt pystyvät varautumaan maailman polttoainehintojen vaihteluihin. Polttoainelisän osalta seurataan kuljetusyhtiöstä riippuen eri standardeja. Yleisimmät standardit mistä polttoainelisä määritellään tai mikä hintoihin vaikuttaa ovat esimerkiksi:

dieselin kuluttajahintojen keskihinta > https://energy.ec.europa.eu/data-and-analysis/weekly-oil-bulletin_en?redir=1

raakaöljyn markkinahinta >  https://oilprice.com/

sekä lentopetroligallonan (esim. USGC https://www.eia.gov/dnav/pet/pet_pri_spt_s1_w.htm ) spottihinta. 

Polttoainelisä tuli laajemmin käyttöön 2000- luvun alussa, ja siitä on pikkuhiljaa kehkeytynyt normi.  


 
Polttoainelisät 

Polttoainelisiä on erilaisia, peruskäytössä ovat yleensä puhtaasti polttoainelisä tai polttoainelisä ja rikkilisä

Marpol https://www.imo.org/en/About/Conventions/Pages/International-Convention-for-the-Prevention-of-Pollution-from-Ships-(MARPOL).aspx 

jota sovelletaan kansainvälisissä kuljetuksissa, kun osa kuljetuksen etapista hoidetaan laivalla. Tämän lisäksi kuljetusyhtiöiden hinnastoissa voi näkyä esim. korotettu polttoainelisä. 

Polttoaine- ja Rikkilisä lasketaan kuljetukselle -> kuljetuksesta laskutettu hinta (poislukien polttoainelisä sekä lisäpalvelut) + lisä X % 
 


Polttoainelisiä on eri suuruisia 

Polttoainelisän suuruuteen vaikuttaa kuljetustapaan käytetty kuljetuskalusto sekä mistä minne kuljetusta toimitetaan. Rahtilähetyksissä esim. Lavatavarakuljetuksissa, jossa polttoaineen kulutus on suurempaa, on myös suurempi polttoainelisä. Eroja eri kuljetusmuotojen välillä voi olla prosenteista kymmeniin prosentteihin. Esimerkkinä kotimaan pakettikuljetuksien polttoainelisät vaihtelivat suurimmaksi osaksi noin 13 % maaliskuussa 2022, ja merikuljetuksien polttoainelisä saattoi olla niinkin korkea kuin päälle 30 % jollei jopa enemmän. 

Polttoainelisän määrään vaikuttaa myös kuljetusyhtiön tapa laskuttaa polttoainelisästä. Esimerkkinä kuljetusyhtiö X on sisällyttänyt perus polttoainelisän jo lähetyshintoihinsa, jolloin polttoainelisä on kuljetusyhtiö X:n lähetyksissä huomattavasti kuljetusyhtiö Y:tä pienemmät.