Litium-akut

Suosittelemme pattereiden poistamista leluista, taskulampuista ja muista tuotteista ennen kuin teet paketti lähetyksestä kuljetustilauksen ulkomaille. Myös irralliset patterit ja akut ovat kiellettyjä lähetyksiä normaalissa kuljetuksessa ulkomaille.

1.1.2020 on tullut voimaan sääntely että kaikista litium-akuista mitä näitä on mukana lähetyksessä on löydyttävä UN 38.3 testiraportti. Raportin ei tarvitse olla mukana lähetyksessä, mutta tämä on oltava olemassa mikäli lentoyhtiö tämän vaatii nähtäväksi.

1. Seuraavat litium-akkulähetykset (kohdassa 1) ovat vapautettuja vaarallisten aineiden kuljetusmerkinnöistä:

Yksi laite saa sisältää maksimissaan kaksi akkua, jotka ovat asennettuina laitteeseen. Varmistathan, että akkujen wattitunnit eivät ylitä sallittuja määriä.

HUOM! Postin kautta lähettäessäsi paketin ulkomaille joka sisältää litium-akun, akun on oltava asennettuna laitteen sisällä. Lisä-akkuja ei saa lähettää edes alkuperäisessä pakkauksessa. Tarkistathan myös maakohtaiset rajoitukset täältä.

Saat lähettää maksimissaan kaksi laitetta, jotka ovat pakattuina erillisiin laatikoihin ja litium-akut (Max. 2 kpl akkuja, 4 kennoa per laite. Esim. 4 laptoppia kahdessa eri paketissa) ovat asennettuina laitteissa. Laitteet on kuitenkin pakattava koviin laatikoihin, on varmistettava etteivät laitteet voi käynnistyä toimituksen aikana ja ne on suojattava oikosuluilta.

Et saa lähettää esim. 3 kpl kannettavia tietokoneita tai 3 kpl matkapuhelimia samassa paketissa. Lelut, jotka sisältävät 4 kpl akkuja (paristoja): ota akut (paristot) pois ennen lähettämistä.

2. Litium-akkujen lähettämisessä on aina noudatettava kansainvälisiä kuljetusmuotokohtaisia säännöksiä. Niihin kuuluvat mm. tietynlaiset pakkaustavat, mahdollinen dokumentointi sekä koulutusvaatimukset.

Huomioi että vioittuneita akkuja ei saa lähettää ilmateitse. Jos epäilet akkua vioittuneeksi, ole hyvä ja ole yhteydessä kuljetusyhtiöön asian selvittämiseksi.

Kuljetusyhtiöillä on eri käytännöt litium-akkulähetyksissä. Jos olet epävarma lähetyksestä, ole hyvä ja ota yhteyttä valitsemaasi kuljetusyhtiöön. Lähettämisessä voi esiintyä myös maakohtaisia rajoituksia.

Litium-akut voidaan luokitella kahteen eri kategoriaan:

1. Litium-metalliakut (paristot), jotka ovat tavallisia kertakäyttöisiä akkuja (paristoja), joita käytetään esim. kellojen, laskureiden tai pienten radioiden sähkön lähteenä. Näitä akkuja ei saa lähettää lentoteitse erikseen pakattuina. Kannattaa tarkistaa valittavan kuljetusyhtiön käytännöt.

2. Litium-ion akut ovat ladattavia akkuja, joita käytetään esimerkiksi matkapuhelimissa ja kannettavissa tietokoneissa. Suurin osa kuluttajille myytävistä litium-ion akuista eivät ylitä 100 wattituntia.

Irrallisten Litium-akkujen UN-koodit:

⦁ UN 3090, Litium-metalliakut

⦁ UN 3480, Litium-ioniakut

Akut asennettuna laitteen sisään tai pakattuna laitteen mukana:

⦁ UN 3091, Litium-metalliakut laitteen sisällä
⦁ UN 3091, Litium-metalliakut pakattuna laitteen mukana
⦁ UN 3481, Litium-ion akut laitteen sisällä
⦁ UN 3481, Litium-ion akut pakattuna laitteen mukana

Pakkaaminen

Pakkaamisessa on aina huomioitava akkukohtaiset pakkausohjeet. Pakkausohje riippuu siitä, millainen akkulähetys on kyseessä (akku irrallaan, laitteen sisään asennettuna tai pakattuna laitteen mukaan) ja mikä on akun teho. Lähettäjältä vaaditaan pääsääntöisesti kuljetusmuotokohtaista koulutusta tai jossain poikkeustapauksissa vähintäänkin ohjeita siitä, miten litium-akkuja pakataan. Jos olet epävarma käytännöistä, ota yhteyttä valitsemaasi kuljetusyritykseen, joka ohjeistaa sinua käytännöistä.

Lähettäminen

Jos kyseessä on palautuslähetys, ole yhteydessä myyjään tai muuhun tahoon, joka auttaa sinua laitteen palauttamisessa. Kaikkien lähettäjien on noudatettava kansainvälisiä lithium-akkujen lähettämistä ohjaavia säännöksiä. Jos laitteen valmistaja pyytää palauttamaan lähetyksen vioittuneen akun vuoksi, sitä ei saa lähettää lentoteitse.

Vaarallisten aineiden kuljetuksiin liittyvissä kysymyksissä Teitä palvelee www.cargosafe.fi