Pakettien kokorajoitukset

Lähettäessäsi paketteja saatat törmätä termiin: ‘paketin maksimikoko’.   Tällä tarkoitetaan paketin pisimmän sivun ja ympärysmitan yhteenlaskettua lukua (kokonaispituus). Kokonaiskoko vaikuttaa osalla kuljetusyhtiöistä paketin lähetystapaan (paketti / rahti) sekä paketin lähetyshintaan yhdessä paketin painon kanssa.

Paketin kokonaiskoon mittaaminen | Shipit.fiPaketin tilavuusmitan laskeminen | Shipit.fi

Kokonaiskoon laskeminen:  

  1. Mittaa paketin pisin sivu (esim. 120 cm) > mittaa varmuuden vuoksi paketin kaikki sivut ja valitse pisin, jos pisin sivu ei ole silmällä selkeästi havaittavissa 
  2. Mittaa paketin ympärysmitta laskemalla yhteen paketin leveys ja korkeus *2 (esim. 2*30 cm + 2*50 cm = 160 cm >  ympärysmitta).
  3.  Ynnää yhteen pisin sivu ja ympärysmitta ja näin saat paketin kokonaismitan > 120 + 160 = 280 cm.  

Kokonaiskoon laskemisessa on myös eroja, Matkahuollon maksimikoko pakettilähetyksissä on 300 cm ja paketin kokonaiskoon esim. 100x50x50 saa laskettua mitat plussaamalla 100+50+50 = 200.

Paketin tilavuusmitan laskeminen 

Pakettikuljetuksien tilavuusmitan laskemiseksi käytetään normaalisti 250 kg /m3, huomioithan että kuljetusyhtiöillä voi olla omat kaavansa, jolla tilavuuspaino lasketaan, joten laskutettava voi muuttua kuljetusyhtiökohtaisesti. 

Kotimaan pakettikuljetuksissa voit laskea volyymipainon seuraavalla kaavalla Postin, Matkahuollon sekä DB Schenkerin pakettipalveluille. 

Paketin pituus*leveys*korkeus m * 250kg/m3. 

Esimerkiksi 20x20x20 cm paketille lasket volyymipainon seuraavalla tavalla: 

0.2x0.2x0.2*250 = 2 kg

Eli olettaen että pakettisi on 1 kg varsinaiselta painoltaan niin kuljetusyhtiö voi laskuttaa lähetyksen 2 kg perusteella, mikäli palvelu on rahdituspainoperusteinen. 

Muista siis selvittää hyvissä ajoin kuljetusyhtiöiden laskentakaavat tilavuuspainon/volyymipainon/rahdituspainon veloitukseen ennen, kuin tekee hintavertailua kuljetusyhtiöiden välillä.