Ulkomaankauppa ja alv

Alla ohjeistusta siitä, mitä sinun tulee huomioida lähettäessäsi paketteja ulkomaille.

Dokumenttilähetykset (DOCS) saavat liikkua vapaasti EU:n ulkopuolelle, eivätkä vaadi kauppalaskua. Dokumenttilähetyksillä on painoraja joka muuttuu kuljetusyhtiökohtaisesti, jonka jälkeen ne luokitellaan pakettilähetyksiksi. Näytteet ovat tavaralähetyksiä vaikka mahtuisivatkin dokumenttikuoreen.

EU:n ulkopuolisille tavaralähetyksille on (myyntitransaktioissa) tehtävä kauppalasku tai proformalasku. Proformalaskua käytetään, kun tavaralla ei ole kaupallista arvoa, ts. tavaraa ei ole myyty vastaanottajalle (esim. lahja, palautus taikka korjaukseen lähetettävä tavara). Proformalaskuissa voi käyttää esimerkiksi lausakkeita No commercial value, tai korjaustapauksissa For customs purpose only. Ja huomaathan että arvo on pakko merkitä, 0 € ei toimi arvosta tulliasiakirjoissa.

Kun lähetät tavaraa EU:n ulkopuolelle postitse, joudut tekemään vientiselvityksen päälle 1000 € kaupallisille lähetyksille. Postin Priority palveluun sisältyy pakollinen vientiselvitys Norjaan, Sveitsiin ja Islantiin. Kuriirilähetyksiin sisältyy vienti ja tuontiselvitys hintaan kolmelle tuotenimikkeelle, vastaanottaja joutuu kustantamaan maksupalvelupalkkion käyttäessään kuriiriyhtiötä. Lue lisää asiasta Tullin sivuilta.

Kun kyseessä on muuttotavaroita/lahja/näyte tulee lähettäjän täyttää proformalasku, proformalaskupohjan voit ladata tästä, pystyt myös luomaan proformalaskun tilauksen viimeistelyn yhteydessä suoraan Shipitin tilausjärjestelmässä. On myös hyvä selvittää eri tavaroiden TARIC-koodit (harmonisointikoodit) tullilta ja kirjata ne proformalaskuun mahdollisten tullitoimenpiteiden nopeuttamiseksi, mikäli kyseessä on helposti lähetettävää tavaraa eikä sisällä rajoituksen alaisia tuotteita voi tullilta saada yhteneväisen koodin kaikille muuttotavaroille.

Lähettäjän tulee olla todella tarkka ja mainita selkeästi mihin tarkoitukseen lähetys lähetetään. Esim. myyntitransaktio, korjaukseen ja palautuu takaisin, mallikappale, oli väliaikaisesti käytössä, lahjaksi tmv.

Parhaiten tietoa tulliasioista löydät suoraan tullin sivuilta>

Huomioithan, että melkein kaikki kuljetusyhtiöt tarvitsevat kauppa- tai proformalaskun etukäteen varmistaakseen lähetyksen kulkemisen määränpäähän EU:n ulkopuolelle.

TARIC-koodin voit hakea myös itse täältä.

Yrityksen, joka usein lähettää tai vastaanottaa tavaraa EU:n ulkopuolelta, kannattaa rekisteröityä tulliluottoasiakkaaksi. Rekisteröidy tullin sivuilla>

Yrityksellä tulee aina olla EORI numero lähettäessään ja vastaanottaessaan tavaroita EU:n ulkopuolelta tai asioidessaan minkä tahansa tulliviranomaisen kanssa EU alueella. EORI-numeroa haet helposti tullin sivuilta>

Ahvenanmaan kauppaan on arvolisäveron ilmoittamiseen tullut 1.1.2018 alkaen muutoksia ja tämä heijastuu myös osoitekorttien ja rahtikirjojen luontiin. Lue lisää paketin lähettämisestä Ahvenanmaalle täältä >

Huomioithan, että jos myyntisi kuluttajille tiettyyn maahan ylittää vuodessa esim. 35 000 € tai 100 000 € (summa vaihtelee maan mukaan) sinun on rekisteröidyttyvä tässä maassa ja laskutettava tavaroista arvonlisävero maan alv-kannan mukaisesti.

Huom: EU:n ulkopuolelle lähettäessä tulee alvin lisäksi myös tavaran paikallinen tullikulu tullauksen hintaan mukaan ns. tullit. Ahvenanmaa on tästä poikkeus ja FI-> AX kaupassa vastaanottaja maksaa vain alvi-osuuden.

Lisäinfoa alv-asioista EU:n sisällä sekä ulkopuolelle löydät EU:n omilta sivuilta

Jos myyt yritykselle EU-alueella, kannattaa tarkistaa onko ostavalla yrityksellä alv-numeroa, täten voit vähentää alvin jo myyntihinnasta, ts. voit myydä verottomana. Vastaanottajan alv-numero on kirjoitettava kauppalaskuun. Tarkista asia Euroopan komission sivuilta.

Huomioi: Tullivaatimukset vaihtelevat maittain, ja saattavat muuttua ilman erillistä ilmoitusta.