Paketin lähettäminen Ahvenanmaalle

Kun teet pakettilähetyksen Ahvenanmaalle huomioithan että vastaanottajan maaksi sinun tulee valita Ahvenanmaa Suomen sijasta, alla esimerkki miten saat haettua hinnat lähetykselle Ahvenanmaalle, Ahvenanmaan postinumero on sama viisinumeroinen formaatti kuin Suomessa:

Paketin lähettäminen Ahvenanmaalle ja ohjeistuksia

Kun olet lähettämässä pakettia Ahvenanmaalle pystyt hyödyntämään seuraavia Matkahuollon sekä Postin palveluita tehdessäsi lähetyksen Shipitin kautta: Postipaketti, Kotipaketti, Postin Express, Postin Rahti, Matkahuollon lähellä-paketti.

Ahvenanmaalle lähettäessä on kuitenkin poikkeuksia Suomen sisäiselle paketti liikenteeseen nähden koska Ahvenanmaa kuuluu EU:hun, mutta ei EU:n veroalueeseen.

Yksityishenkilönä lähetät paketin Ahvenanmaalle helposti, voit luoda lahjoille proformalaskun tai kaupallisessa tarkoituksessa voit luoda kauppalaskun lähetykselle.

Mikäli olet maksanut alvit lähetyksestä tullille ja haluatkin palauttaa lähetyksen, tulee sinun tehdä tästä hakemus 971s Maarianhaminan tulliin 3 kk sisällä tilauksesta.

Myös rahdista peritään ALV, mikä hoituu samalla veroprosentilla kuin itse tuote.

Alla lisätietoa yrityksille jotka käyvät kauppaa Suomen ja Ahvenanmaan välillä

  1. Jos myyt tuotteen Ahvenanmaalle tulee sinun myydä alv 0 %, muuten Ahvenanmaalainen vastaanottaja joutuu maksamaan lähetyksestä tupla alvin. Yksityishenkilö ei pysty hakemaan takaisin alvia mikäli tämä on häneltä veloitettu oston yhteydessä sekä tavaran saapumisen yhteydessä. (poikkeuksena jos lähettäjällä on Ahvenanmaan verorajanumero)
  2. EORI-numero on pakollinen myös Ahvenanmaan ja manner-Suomen välisissä lähetyksissä
  3. 1.7 lähtien peritään alv kaikista kuljetuksista. Lisänä myös selkeät pakettimerkinnät osoitekortin tai rahtikirjan päälle mitkä käymme läpi alla olevassa osiossa.
  4. Postilähetyksistä ei tarvitse tehdä vienti-ilmoitusta mikäli lähetyksen arvo ei ylitä 1000 euroa.

Huomioitavia asioita muutoksista ja merkinnöistä kuljetusasiakirjoihin

  • Tavaran laji tarpeeksi selkeästi esim. pelkkä paita ei riitä.
  • Tavaran kokonaispaino
  • Ostajan nimi ja osoitetiedot sekä EORI-numero + merkintä "ALV REK" (merkintää ei käytetä sellaisen arvonlisäverovelvollisten rekisteriin merkityn luonnollisen henkilön osalta, jonka liiketoimintaan tuonti ei liity) Lähettäjän tietoihin myös lähettäjän Y-tunnus.
  • Kuljetusasiakirjan merkinnät: ostajan nimi, EORI-numero + merkintä ”ALV REK.”, tai myyjän tai kuljetusliikkeen verorajatunnus ovat toisensa poissulkevia vaihtoehtoja ilmoituksessa.
  • Kauppalaskua on käytettävä silloin kun tavara toimitetaan sellaiselle henkilölle, joka ei ole merkitty arvonlisäverovelvollisten rekisteriin tai sellaiselle arvonlisäverovelvollisten rekisteriin merkitylle luonnolliselle henkilölle, jonka liiketoimintaan tuonti ei liity, eikä tuonnissa käytetä välillisen edustajan verorajanumeroa.
  • Uudet tarvittavat tiedot lisätään Lähettäjä ja Vastaanottaja kenttiin kun lähettäjä tai vastaanottaja on Ahvenanmaalla.

Jos tiedot ovat väärin merkittyjä voidaan lähetykselle määrätä erillinen selvitysmaksu. Lue tarkemmat tiedot Tullin sivuilta täältä. Matkahuollon lähetyksissä selvitysmaksu on 24 € per lähetys.

Ahvenanmaalaisilla yrityksillä tulee olla verorajanumero lähettäessä tavaroita Suomeen. Myös Ahvenanmaalle paketteja lähettävän Suomalaisen yrityksen kannattaa se hankkia. Huomioithan Ahvenanmaalle tavaraa lähettäessä, alvi pitää ottaa pois jo ennen laskutusta. Sama pätee EU:n ulkopuolelle lähettäessä. Ts. vienti on verotonta.

Lisätietoa verorajanumerosta ja Ahvenanmaan erityisasemasta löydät täältä.

Huom: Kun lähetät postipaketin yksityiselle henkilölle Ahvenanmaalle ja arvo ylittää verotusarvon, joutuu yksityinen henkilö maksamaan tästä 3 € käsittelykulun paikalliselle Postille, sama pätee Ahvenanmaalta Suomeen lähetettävissä verotettavissa lähetyksissä.

Suosittelemme varmistamaan ajankohtaiset tiedot tarvittaessa: Maarianhaminan tullilta p. 0295 52 333 tai sähköpostitse atp.skattegrans(at)tulli.fi