Vientiselvitys

Kun lähetät paketin EU:n ulkopuolelle kuljetusliikkeellä, on vientiselvitys pakollinen. FedEx, GLS ja UPS hoitavat nämä puolestanne ja tarvitsevat vientiselvitystä varten sotun tai yrityksen y-tunnuksen. Sotu on ainoa tapa jolla tulli pystyy tunnistamaan yksityishenkilön.

Myös Postilähetykset vaativat vientiselvityksen mikäli lähetyksen arvo ylittää 1000 €, muissa tapauksissa Postilähetyksiin ei tarvitse vientiselvitystä tehdä.

Postilähetykset vaativat CN22, CN23 tai kauppa-/proformalaskun myös mukaan lähetykselle, Shipit luo automaattisesti Postin lähetyksille CN23 lomakkeen mikä tulee liittää kuljetukseen mukaan.

Lähetykset EU:n ulkopuolelle vaativat aina proforma- tai kauppalaskun, mikä tulee kirjoittaa englanniksi ja mahdollisimman selkeästi.

Tullin selkeä ohjeistus asiasta:

Kun lähetät tavaraa EU:n ulkopuolelle, ja kuljetuksesta huolehtii kuljetusliike esimerkiksi UPS tai GLS palveluilla.

  • Sinun on annettava tullille vienti-ilmoitus ennen tavaran lähettämistä.
  • Voit antaa vientiselvityksen itse tai valtuuttaa esimerkiksi huolintayrityksen antamaan sen puolestasi. Shipit lähetyksissä FedEx, GLS ja UPS hoitavat nämä puolestasi automaattisesti, vientiselvitys sisältyy lähetyksen hintaan kunhan pakolliset tiedot ovat täytettyinä ja tuotetiedot selkeästi ilmoitettu.
  • Huomaa, että on tärkeää antaa oikea vienti-ilmoitus tavarasta ja käyttää tulli-ilmoituksella oikeita koodeja. Tässä tarkoitetaan tullin HS-Tariff koodeja, eli tuotteen tullinimike, nämä saat helposti selvitettyä tullilta, mutta ne eivät ole pakollisia täyttää kun lähettäjä on yksityishenkilö tai vastaanottaja on yksityinen.

Lue lisää Tullin ohjeistukset vientiselvitystä varten >