Kauppa- ja Proformalasku

Kauppa- ja proformalaskuja käytetään EU:n ulkopuoleisissa lähetyksissä lähetyksen tarkoituksen ilmoittamisesta kuljetusyhtiölle ja paikallisille tulliviranomaisille. Näiden avulla määritellään lähetyksen tullausarvo sekä mahdolliset tulliin liittyvät toimenpiteet lähetys ja vastaanottopäässä.

Huomioithan, että melkein kaikki kuljetusyhtiöt tarvitsevat kauppa- tai proformalaskun etukäteen varmistaakseen lähetyksen kulkemisen määränpäähän EU:n ulkopuolelle.

Dokumenttilähetykset (DOCS) saavat liikkua vapaasti EU:n ulkopuolelle, eivätkä vaadi kauppalaskua. Dokumenttilähetyksillä on painoraja joka muuttuu kuljetusyhtiökohtaisesti, jonka jälkeen ne luokitellaan pakettilähetyksiksi. Näytteet ovat tavaralähetyksiä vaikka mahtuisivatkin dokumenttikuoreen.

Kauppalasku

Kauppalaskua (commercial invoice) käytetään kun lähetys on myyty vastaanottajalle ja tuotteilla on kaupallista arvoa. TARIC-koodia ei tarvita kun vastaanottajan on yksityishenkilö, nämä kannattaa kuitenkin selvittää mikäli tuotteita on rajattu määrä tai samankaltaisille tuotteille on esim. vastaanottopäässä rajoituksia jotta toimitus sujuu mutkitta. Kauppalaskun saat luotua lähetystä tehdessäsi suoraan Shipitin sivuilta, voit myös (HUOM: MUISTA PAINAA SAVE INVOICE JA PRINT INVOICE JOS KÄYTÄT TÄTÄ POHJAA) ladata kauppalaskupohjan täältä >

Seuraavat tiedot ovat pakollisia kauppalaskuissa

 • Lähettäjän nimi-, osoite- ja yhteystiedot
 • Lähetyksen tyyppi (esim. sold to receiver)
 • Tavaran kuvaus
 • Tavaran määrä
 • Tavaran arvo
 • Valuutta
 • Alkuperämaa (missä lähetys on valmistettu)
 • Incoterms (esim. DAP)
 • Vastaanottajan nimi, osoite- ja yhteystiedot
 • Kaupan päivämäärä
 • Lähettäjän allekirjoitus ja nimenselvennys
 • Lisää kauppalaskusta yksiö kopio paketin sisälle ja yksi paketin päälle. Tarkista myös kuljetusyhtiökohtaiset asetukset >

TARIC-koodi (HS-Tariff code) ei ole pakollinen kaikissa tapauksissa, mutta esim. rahtilähetyksissä tämä on hyvä olla mukana ja ehkäisee mahdollisuuden tuonnillisista ongelmista ja virheelliset tullitukset.

Myös lähetyksen numero ja käytettävä kuljetusyhtiö on hyvä ilmoittaa kauppalaskulla.

Esimerkki täytetystä kauppalaskusta

 Kauppalaskun täyttäminen ja tarvittavat tiedot

Proformalasku

Proformalaskua käytetään, kun tavaralla ei ole kaupallista arvoa, ts. tavaraa ei ole myyty vastaanottajalle (esim. lahja, palautus taikka korjaukseen lähetettävä tavara). Proformalaskuissa voi käyttää esimerkiksi lausakkeita No commercial value, Left behind luggage tai korjaustapauksissa For customs purpose only. Ja huomaathan että arvo on pakko merkitä, 0 € ei toimi arvosta tulliasiakirjoissa. Lähettäjän tulee olla todella tarkka ja mainita selkeästi mihin tarkoitukseen lähetys lähetetään.

Proformalaskua käytetään myös henkilökohtaisille muuttotavararoille sekä unohtuneille ja erikseen lähetettäville matkatavaroille. Lue lisää ohjeistusta ja henkilökohtaisista lähetyksistä täältä.

HS-Tariff koodi ei ole pakollinen lähetyksissä missä yksityinen on vastaanottajana muuta kuin rahtiliikenteessä, henkilökohtaisille muuttotavaroille voit tosin käyttää koodia 9905000000 mikä määrittelee lähetyksen tyypin tullia varten ja vältytte turhilta kustannuksilta mitkä voivat aiheutua mikäli lähetyksen tyyppiä ei ole ilmoitettu. Suosittelemme tullilta tarkistamaan lähetettävien tavaroiden TARIC-koodit (HS-Tariff koodit) erityisesti jos vastaanottopäässä on rajoituksia samantyylisille tuotteille jotta tavaran tuonti sujuisi ongelmitta. Suosittelemme tulliin soittoa mutta koodit voi yrittää hakea myös täältä >

Myös proformalähetyksistä voi joutua maksamaan paikallisen tullin tai alvin, tämä riippuu tuotteiden arvosta ja mihin tarkoitukseen tuotteet lähetetään. Henkilökohtaiset matkatavarat ja muuttotavarat ovat useimmiten alv- ja tullivapaita.

Proformalaskun pystyt helposti luomaan tilausta tehdessäsi Shipitin sivuilta muutaman lisäkentän täyttämällä. 

Lataa tyhjä proformalaskupohja.